Zelený čaj a vaše zdraví

Mnoho lidí se domívá, že černý čaj a zelený čaj pochází ze dvou různých rostlin. Oba dva druhy, a spolu s nimi mnoho dalších, pochází ze stejné rostliny čajovníku čínského (Camellia sinensis syn. Thea sinensis) v mnoha odrůdách a hybridech a liší se pouze zpracováním. U černého čaje dochází ke znehodnocení zdraví prospěšných látek během procesu fermentace. Oxidaci enzymů je u zeleného čaje zabráněno co nejdříve po sklizni nahříváním na pánvích, nebo napařováním.


Díky tomu, že zelený čaj neprochází procesem fermentace, tak jako čaj černý, ponechává si maximum zdraví prospěšných látek a vitamínů. Je ceněn především pro svůj obsah rostlinných polyfenolů. Jejich množství je v zeleném čaji relativně vysoké. Tyto antioxidační látky, jsou schopné zneškodňovat kyslíkové radikály a tím snížovat rizika kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelná konzumace zeleného čaje může tak přispět k prevenci nádorových onemocnění, díky obsahu katechinu EGCG. Čínské a japonské studie potvrdily nižší výskyt rakoviny konečníku, slinivky i tlustého střeva u pravidelných konzumentů zeleného čaje. Obsažené třísloviny zpomalují proces stárnutí buněk, kofein (někdy označovaný jako thein) podporuje tvorbu dopaminu a serotoninu a stimuluje centrální nervovou soustavu. Zcela vědecky potvrzen je vliv zeleného čaje na snížení rizika aterosklerózy, korigování hladiny cholesterolu v krvi či mírnění možnosti vzniku diabetu 2. typu.

Západ je v procesu objevování prospěšnosti zeleného čaje, východní medicína zná jeho pozitivní účinky již po staletí. Dobrá kondice a dlouhověkost je spolu se stravou připisována právě jemu.


Zelený čaj má mnoho podob, Gunpowder, Sencha, nebo Lung Ching, až po japonský čaj Matcha s vyšším obsahem aminokyseliny L-Theanin zvyšující soustředění a posilující paměť. Platí, že obsah prospěšných látek je závislý na kvalitě, způsobu zpracování a přípravě.

Jako u mnoha zdravotně prospěšných potravin a látek, u dávkování platí všeho s mírou, ale pravidelně. Simplebiotix obsahuje extrakt ze zeleného čaje v ranním aktivátoru takže si můžete být jisti, že svou dávku antioxidantů dostanete.